About Sandra

In 2012 vocalist & musician Sandra van Nieuwland experienced an impressive breakthrough because of her participation in The Voice of Holland. She did not win the season, but scored big hits with the songs More and Keep Your Head Up, among others. Even breaking records in the Dutch music charts.

In addition to her vocal talent, she's also an awarded writer. Her strong pop album Banging On The Doors Of Love produced the successful single Hunter, and was awarded with the Edison Pop Award. Her latest album Breaking New Ground was released in November 2015, with more attention to her unique vocal sound. After multiple club and theatre tours, during autumn 2016 Sandra was the support act for no one less than Bryan Ferry.

2018 is the year of new music, a new sound, and a brand new theatre show.​

Albums

And More (2012)

Banging On The Doors Of Love (2013)

Breaking New Ground (2015)

Human Alien (2018)

About Human Alien (in Dutch)

Welke helm heb je op in je leven? Welke zet je af? En zou je een andere helm op kunnen zetten? Human Alien, het vierde album van Sandra van Nieuwland, is een plaat over identiteit en perceptie. Hij gaat over de manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt. Want hoe open is je vizier eigenlijk na alle grote en kleine gebeurtenissen die je leven hebben veranderd? De zangeres heeft deze vragen en gedachten vertaald in een persoonlijke popplaat waarin ze de luisteraar aan de hand meeneemt in haar zoektocht.

De basis van Human Alien ligt op het moment dat Sandra van Nieuwland tweeënhalf geleden merkt dat er iets moet veranderen in haar leven. Van Nieuwland: ‘Ik was moe. Ik wilde even niet in de belangstelling staan en bezig zijn met hoe anderen naar je kijken. Ik wilde juist de tijd nemen om naar mezelf te kijken. Wat vind ik echt leuk om te doen? En niet alleen op muzikaal vlak. Daar ben ik tijd aan gaan besteden. Als je doet wat je wilt, leidt dat enthousiasme altijd tot iets nieuws.’ De teksten die ze voor zichzelf schrijft, blijken telkens over dit onderwerp te gaan. Ze denkt na over de verschillende rollen die ze in het leven speelt. Van zangeres tot moeder van drie kinderen tot iemand die toen, tweeënhalf jaar geleden, een relatie beëindigde en daarna weer verliefd werd. Elke rol en elke gebeurtenis heeft invloed op je wezen. Maar wat gebeurt er als je alle lagen afpelt en tot de kern komt? Daar zit je echte zelf.

Op Human Alien zingt Sandra van Nieuwland over de persoon onder al die schillen. Het onderwerp blijft terugkomen in de nummers die ze schrijft en wordt uiteindelijk het concept van Human Alien. Een plaat die qua onderwerp breekt met deze tijd waarin alles draait om storytelling. Sandra van Nieuwland: ‘Je hoort zo vaak dat het belangrijk is dat je een verhaal vertelt. Dat je alleen dan meedoet. Maar je bent meer dan je verleden en je omstandigheden. Je bent ook meer dan je succes en je falen. Je hoeft je niet te identificeren met je eigen verhaal. Het kan mooi zijn om te vertellen, en het kan mensen binden, maar je bent meer dan dat. Alleen wat precies?’ De helm waarmee de zangeres op de cover is afgebeeld, staat voor de zienswijzen die iedereen in zijn leven verkrijgt. Een extra laag om je heen. Een rol. Maar als je altijd een oranje vizier draagt, weet je niet dat sneeuw wit is. Dan is het tijd om je blik te openen.

 

Human Alien is met rust geschreven. Volledig vanuit plezier en losheid. Tijdens het maken van haar eerste plaat in eigen beheer, heeft de zangeres haar eigen tempo aangehouden en gewerkt met mensen met wie het helemaal klikt. Zoals songschrijver Lori Lieberman en producer Reyn Ouwehand met wie ze de plaat heeft opgenomen. De samenwerking heeft een sterke popplaat opgeleverd waarop Van Nieuwland melodieus op haar sterkst is met catchy synthpop maar ook klein durft te zijn. Met haar kraakheldere zang weet ze heel dichtbij de luisteraar te komen.

 

Het is hoorbaar dat Human Alien is ontstaan in een belangrijke tijd voor Van Nieuwland. In het nummer ‘Celebration Day’ neemt ze afscheid van een prominente periode in haar jeugd waarin haar Duitse stiefmoeder jarenlang drie pakjes sigaretten per dag rookte tot zij op een dag plots het vergeelde huis verliet.’ Op ‘One Of You’ vertelt ze aan de dochter die ze nooit had, maar ook aan zichzelf, om in deze tijd minder streng voor jezelf te zijn. Van Nieuwland: ‘Ik ziet het bij kinderen, maar ook bij vriendinnen en mezelf: mensen zijn best onaardig tegen zichzelf. Dat heeft ook met sociale media te maken. Je ziet dat iemand succesvol is, of in een tv-programma speelt en dan denk je: dat moet ik ook. Maar dat is niet de goede drive.’ Van Nieuwland heeft zich niet op de buitenwereld gefocust, maar op haar binnenwereld. Tijdens de schrijfperiode ging ze een bikram yoga challenge van 100 dagen aan (Van Nieuwland: “Elke dag 90 minuten. Dat is dus écht pittig.”) en voornamelijk heeft ze een onderwerp en toon gevonden die een zeer geslaagde liedjesplaat heeft opgeleverd. Geschreven zonder struggle en de constante verplichting om altijd maar keihard door te zetten. Maar juist vanuit zin, liefde en drang om iets persoonlijks te maken: dat is Human Alien.

Photography & artwork by IAMKAT.

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • White Instagram Icon
  • White Spotify Icon
  • White iTunes Icon